10 Mart 2013 Pazar 0 yorum

Blog Yazarken Dikkat Edilecek 7 Madde


Blog yazmaya ilk adım atıldığında genelde herkes bu işin çok basit olduğunu düşünür. İlk beş yazıyı yazdıktan sonra biraz durup acaba yazılarımı okuyan var mı diye sorgulama başlar. Sonra büyük bir hataya düşüp genel bir konuda yazı yazayım daha çok insan okur denilerek asıl dikkat edilmesi gereken maddeler unutulur. İşte blog yazarken size gerekecek en önemli 7 madde:

blog anahtar

İletişim dilinin içtenliği

Blog yazıyorsunuz, gazeteye haber yapmıyorsunuz. Size ait bir blog orası. Sizin düşünceleriniz kendinize ait bir diliniz var. Yoksa yok mu? O zaman tekrar düşünmenizi öneririm. Blogunuzda kendinize ait bir yazı diliniz olursa okuyucu size daha yakın hisseder.

Etiketleme ve blog içi yazı ilişkilendirilmesi

Blogunuzda daha önceden yazdığınız yazılarla mutlaka ilişkilendirme yapın, bu sizin eski yazılarınızın da yeni okuyucular tarafından okunmasını sağlayacaktır. Okuyucuları yönlendirirseniz doğru adrese gideceklerdir. Ama siz okuyucu eski yazılarımı kendi bulsun derseniz daha fazla beklemeniz gerekebilir.

Mobil cihazlara adaptasyon

İnternet kullanıcısı mobil cihazlara yönelmeye başladı. Bu da sizin yazdığınız blogunuzun mobil cihazlarla uyumulu olması gerektiğini gösterir. Blogspot ve wordpress mobil cihazlarla uyumlu temalar mevcut. Önemli olan bu adaptasyonun doğru olup olmadığını kontrol etmeniz.

Sosyal medya yayınlarının yapılması


Okuyucuya kolaylık sağlamak en önemli görevlerinizden biri. Yazılarınızın beğenilmesi ve paylaşılması için okuyucuya sosyal medya butonları ile yardımcı olmalısınız. Sosyal medya butonlarının blogunuzda olması dışında yazar olarak sizin de yazılarınızı sosyal medya araçları ile paylaşmanız gereklidir. Bu size trafik olarak geri dönecektir.

Analiz ve izleme araçlarının kullanılması

Okuyucularınızın hangi yazınızla daha fazla ilgilendiğini, hangi arama kelimelerini kullanıp blogunuza geldiklerini analiz etmelisiniz. Bu ileride yazacağınız yazıların planlamasını doğru yapmanızı sağlayacaktır.

Rasyonel iş modelleri geliştirmek

Her blog kendi içinde farklı okuyucu kitlesine sahiptir. Bu yüzden uygulanacak iş modeliniz blogdan bloga değişiklik gösterecektir. Sizin için geçerli olan model başka bir blog için geçerli olmayabilir. Bu yüzden kendi blogunuza özel gerçekçi bir plan yapıp o plana tutarlı olmalısınız.

Ve gelelim en önemli maddeye

Dikey bir konuda tutarlı yazı yazın

Blog yazma konusunda süreklilik kavramını artık hepimiz biliyoruz diye düşünüyorum. İnternet her zaman yükseliş eğilimindedir. İçerik her zaman artacaktır, Bu içerik artışı içinde en dikkat etmeniz gereken bölüm özgün içerik sahibi olmaktır. Kendinize ait yazılarınızı dikey bir konuda tutarlı bir şekilde yazmaya devam ederseniz ve yukarıda saydığım maddelere dikkat ederseniz blogunuzun başarısız olması imkansız olacaktır.

Şimdi kendi blogunuzu düşünün, bu yukarıda saydığım 7 maddeden hangisini yapmıyor veya daha az yapıyorsunuz?
 
; Sayfa Başına Dön